Spelenderwijs-orkest

Werkt jouw basisschool met 123ZING? Wie weet is een schoolorkest een leuk vervolg! Zoek de samenwerking met een muziekvereniging of andere muzikale partner. 123ZING biedt bij diverse liedjes speciale arrangementen en lesmateriaal om eenvoudig een samenspeelorkest te starten, het Spelenderwijsorkest.

Wat is het Spelenderwijsorkest?

Spelenderwijsorkest is een verzamelnaam voor opleidingsorkesten waarin kinderen ervaren hoe bijzonder het is om samen muziek te maken. Ze maken binnenschools kennis met muziek en maken vervolgens samen de eerste stap naar de buitenschoolse muziekprojecten in samenwerking met muziekverenigingen en muziekscholen.

Bij diverse 123ZING-liedjes zijn er arrangementen voor Spelenderwijsorkest en jeugdorkest gemaakt. Kinderen die al een instrument bespelen kunnen hiermee aan de slag, maar het is ook leuk om een schoolorkest te beginnen waarbij kinderen de allereerste kennismaking krijgen met grotere instrumenten (pop-, blaas- en klassieke instrumenten) en het samen muziek maken in een orkest, het Spelenderwijsorkest.

Spelenderwijsorkestliedjes

Hieronder vind je een selectie van de 123ZING-liedjes die zijn bewerkt voor het Spelenderwijsorkest (schoolorkest) en jeugdorkest. Per lied vind je een meespeelvideo als hulp bij het instuderen en bij de ‘Leerkrachtinformatie’ van het lied vind je bij downloads de partituren en mp3’s. Bekijk het complete aanbod spelenderwijsorkestliedjes in het 123ZING-(proef)abonnement

Kom Erbij
Vier de vriendschap door samen te zingen, dansen en muziek te maken met elkaar: muziek verbindt dus kom erbij! Zing mee met de vrolijke videoclip en ga ook aan de slag met de vele muzikale extra’s bij dit lied.
Olga
Er was er eens een oude rus, die was verliefd op Olga.. Maar Olga… die is verliefd op Iwan! Als dat maar goed gaat en er niemand in het koude water van de Wolga springt.
Kijk Eens Wat Ik Kan
Applaus! Niet voor de leeuwentemmer of olifanten, maar voor Gijs die al kan schrijven en Sarissa die haar eigen veters strikt. In dit circus kom je alleen maar superdupermegakolossachtige artiesten tegen! Zing, speel en dans mee met Kijk Eens Wat Ik Kan en nodig het publiek uit. Wat ga jij laten zien in het circus?
Banaan
Een ode aan de banaan! Want de banaan staat bovenaan.
 RAP lied
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8… Zo tel je mee op de maat van de beat! Met dansinstructie voor nog meer enthousiast plezier voor iedereen!
Tijdmachien
Wist je dat tijdreizen bestaat? Reis mee met de 123ZING Tijdmachien, zing en dans bij de ridders en speel mee op boomwhackers en ritme-instrumenten in de moderne tijd. En wat dacht je van een ontmoeting met dino’s?
Carnaval
Carnaval, hoera hoezee! Een ouderwetse carnavalskraker waar je vrolijk van wordt… Feest mee en loop met elkaar de polonaise! Via de 123ZING player volg je de speciale zangles, oefen je het liedje en kun je meespelen met boomwhackers.
Feest
Overal ter wereld wordt feest gevierd: een verjaardagsfeest, kerstfeest, babyfeest, suikerfeest, trouwfeest, leesfeest. Of gewoon een klein feestje omdat er iets bijzonders is gebeurd.
De Twaalf Maten Blues
Zing je ook graag onder de douche? Dat kan zeker met De Twaalf Maten Blues! Door deze vaak te luisteren en zingen, ‘voel’ je door de vaste vorm waar de muziek naartoe gaat. Handig als je gaat improviseren! Zing mee, zing na, oefen de bluestoonladder en improviseer.
Sintmedley I
Wat krijg je als je heel veel Sinterklaasliedjes achter elkaar zingt? Juist! Een sintmedley! Zing en speel mee met bekende Sinterklaasliedjes.
Ik Word Lekker Wat Ik Wil
Bandenplakker, koekenbakker, druivenpitter of babysitter bij een krokodil.. In dit Kinderboekenweeklied van 123ZING ontdekken Liv en Rafael wat zij willen worden. Ga mee op ontdekking, maar wordt vooral lekker wat jij wil!

Aan de slag met een lied

Per lied vind je de volgende onderdelen voor het jeugd- en Spelenderwijsorkest.
Klik in het lied op ‘Leerkrachtinformatie’ en kies ‘Downloads’.

Meer betrokkenheid van leerlingen én groepsleerkracht

Bij binnenschoolse projecten op een basisschool die werkt met 123ZING, kan de groepsleerkracht met behulp van de meezingvideo’s en de meespeelvideo’s eenvoudig helpen om de zang én het ritme in te studeren. Deze voorbereiding maakt de leerlingen nog enthousiaster en bij de orkestlessen met de instrumenten boeken de kinderen nog sneller resultaat. Het lied en het ritme zijn al bekend!

Wil je meer weten over het starten van een Spelenderwijsorkest?

Spelenderwijsorkestpartners:

De jeugd- en spelenderwijsorkestarrangementen bij de 123ZING-liedjes zijn ontwikkeld i.s.m. Musidesk Rijnbrink en Het Concertgebouw.