Speciaal onderwijs

123ZING leent zich uitstekend voor het speciaal onderwijs vanwege het laagdrempelige lesmateriaal. Daarnaast biedt de leeromgeving tools waarmee je de lessen en liedjes zo kunt inrichten dat deze aansluiten bij de behoeftes van jouw leerlingen.

Een meisje in een rolstoel met een jongen en een juffrouw

123ZING tekent Muziekakkoord Speciaal Onderwijs

123ZING streeft naar muziekonderwijs voor ieder kind! Daarom hebben wij het Muziekakkoord voor Speciaal Onderwijs van Meer Muziek in de Klas ondertekend! Op deze pagina lees je hoe 123ZING dit waarborgt.

Zittende kinderen in de klas met muziekinstrumenten

123ZING in het speciaal onderwijs

De opbouw en werkwijze van de 123ZING Methode voor Podiumkunsten biedt, ook voor het (V)SO, een stevige basis voor het geven van muziek-, dans- en dramales. De methode biedt binnen de leeromgeving lesmateriaal dat speciaal is ontwikkeld voor het (V)SO, zoals liedjes en lessen die ondersteund worden met Nederlands met Gebaren. Daarnaast biedt 123ZING verschillende handvatten, zoals online trainingen en webinars, vol met tips over hoe je het lesmateriaal kunt inzetten en eventueel kunt aanpassen naar de behoeftes en het niveau van de leerlingen.

Hoe gebruik je 123ZING in het speciaal onderwijs?

123ZING is vanuit de basis een podiumkunstenmethode voor basisscholen, maar door het toevoegen van handige functies en tools is de methode heel geschikt voor gebruik in het (V)SO.

Afspeelsnelheid inhoudsopgave
Vertraagfunctie

Met de vertraagfunctie kun je liedjes op 80% of 90% van de originele snelheid afspelen. Zo kun je liedjes meer op maat aanbieden aan de leerlingen. 

Nederlands met Gebaren

Verschillende liedjes en lessen binnen 123ZING worden ondersteund met Nederlands met Gebaren. Deze visuele ondersteuning zorgt ervoor dat de tekst voor ieder kind goed te volgen is.

Picto's

Vanaf 2023 worden meerdere liedjes voorzien van een clip met picto’s. Picto’s zijn zeer prikkelarme, stilstaande plaatjes die de tekst van een lied ondersteunen. Deze prikkelarme clip kan getoond worden in plaats van de videoclip.

Afbeelding van de teken en stempel tool couplet 1
Teken- & Stempeltool

Met behulp van de Teken- & Stempeltool, die je bij iedere lesplayer vindt, kun je woorden wegstrepen, onderstrepen of gebruik maken van de stempels.

Abonnement Basisschool

Instellingen in het speciaal onderwijs maken gebruik van een basisschoolabonnement, waarmee zij toegang hebben tot de complete methode en leeromgeving van 123ZING. De prijs van dit abonnement is opgebouwd uit een basisprijs en een prijs per leerling. 

Per jaar

€115,-

+ 3,70 per leerling

Ontwikkelingen lesmateriaal
voor het speciaal onderwijs.

123ZING wordt uitgebreid met (nog meer) muziek-, dans- en dramalessen die ondersteund worden met Nederlands met Gebaren.
Het gebruik van picto’s wordt geïntroduceerd bij steeds meer liedjes. Dit betekent dat liedjes worden ondersteund met weinig bewegend en prikkelgevend beeld. Je kunt er dan voor kiezen om de pictoversie van de videoclip te gebruiken i.p.v. de reguliere videoclip.
Er worden nieuwe werkvormen toegevoegd aan het 123ZING lesmateriaal voor het (V)SO. Denk hierbij aan muziek maken met voorwerpen, bewegingsactiviteiten in de danslessen, maar ook het beleven van muziek.

Maak kennis met Iris

Wist je dat wij Iris in dienst hebben? Zij richt zich vol passie  op het toegankelijk maken van 123ZING voor het (V)SO! Iris voegt nieuwe liedjes en lessen toe of tovert een afwasborstel om tot muziekinstrument.

Handig:

Ze werkt twee dagen als juf op een school voor speciaal onderwijs, regelmatig test ze hier haar ideeën. Iris ziet geen beperkingen, ze kijkt naar wat leerlingen wél kunnen.

Wil je meer te weten komen over Iris? Lees dan haar volledige biografie hier.

Ervaringen van onze gebruikers!

Met 123ZING krijgen podiumkunsten een plek binnen jouw school, culturele instelling, pabo, kinderdagverblijf of studie. Meer dan 52.000 (vak)leerkrachten gingen je voor. Lees hieronder enkele ervaringen van onze gebruikers.

Vincent

Consulent cultuuronderwijs & Cultuurcoach HART Haarlem

Voor het speciaal onderwijs is er niet 123 een leerlijn muziek voor handen. Elke groep heeft zijn eigen dynamiek, zijn eigen (on)mogelijkheden.

Daarom is het fijn om in de rijke leeromgeving die 123ZING biedt te grasduinen naar die liedjes en werkvormen die bij jouw groep passen. Je kunt ze goed bij elkaar bewaren op je eigen prikbord.

Doordat je de snelheid van de liedjes kunt aanpassen, kun je de liedjes op een rustige tempo aanleren en de klas belonen met de swingende versie op het normale tempo.

Binnenkort verschijnen er ook liedjes met NmG-gebaren. Daar gaan de leerlingen extra van genieten!

Ballon foto Liesje

Liesje

Vakdocent speciaal onderwijs

Als vakdocent muziek in het speciaal onderwijs (orthopedagogisch muziekbeoefenaar) put ik al jarenlang inspiratie uit diverse boeken, cd’s, bundels en dergelijke. Een aantal jaren geleden kwam de digitale methode 123ZING op mijn pad. Ofschoon deze methode in eerste instantie niet geschreven is voor speciaal onderwijs, is deze wel heel geschikt hiervoor. Met name de duidelijke uitleg en opbouw. De diverse functies die het programma kent zoals bijvoorbeeld het tempo instellen, ondertiteling, duidelijke beelden.

Via 123ZING heb ik diverse collega’s over de drempel kunnen helpen om het muziekonderwijs in de klas zelf aan te pakken. De methode nodigt uit om te experimenteren en te ontdekken.