Het
Concertgebouw

Het Concertgebouw en 123ZING

Zowel 123ZING als Het Concertgebouw streven naar onderwijs waarin iedere leerling en leerkracht het plezier van samen muziek maken én beleven ervaart. 

Het Concertgebouw doet dat door zoveel mogelijk leerlingen de kans te geven om in aanraking te komen met muziek en binnen schooltijd een (klassiek) concert te bezoeken. Tijdens deze concerten worden kinderen actief uitgedaagd om mee te zingen of bewegen met de musici op het podium. Het bijbehorende lesmateriaal dat voorafgaand wordt gebruikt in de klas, verhoogt de concertbeleving een paar weken later in Het Concertgebouw. Daarnaast organiseert de afdeling Educatie regelmatig gratis (online) workshops voor leerkrachten en een jaarlijkse muziekwedstrijd voor kinderen tussen 9 en 14 jaar.

123ZING zorgt er met innovatief en laagdrempelig lesmateriaal voor dat muziekonderwijs een vaste plek krijgt binnen het dagelijkse lesprogramma op basisscholen. Daarnaast zet 123ZING haar expertise in om leerkrachten met zelfvertrouwen en plezier muziekles te geven in de klas.

Krachten bundelen

Door de krachten te bundelen maken Het Concertgebouw en 123ZING het mogelijk om binnen de methode van 123ZING klassieke muziek op toegankelijke wijze onder de aandacht te brengen. Hierdoor wordt de drempel naar klassieke muziek nog lager.

Onderstaand materiaal is ontwikkeld door 123ZING met steun van Het Concertgebouw en onderstaande fondsen:

Meespeelstukken Klassiek

De leerlingen ervaren en maken kennis met klassieke muziek door zelf mee te spelen met de meespeelstukken voor boomwhackers en/of ritme-instrumenten.

Power up energizer Haka Bodypercussie met Kirsten en Ruud
123Energize

Speciaal voor leerkrachten zijn 40 voorbeeldvideo’s ontwikkeld om muzikale energizers in te zetten als kort tussendoortje in de klas.

123ZING trainer Cassandra in de handen klappen muzieknoten in een getekende stad
Wereldmuziekliedjes

Hoe maken ze muziek in andere landen? Je ontdekt het met de verschillende wereldmuziekliedjes, voor groep 1 t/m 8!

Traditionals

Wie kent ze nog, ‘Issie Dissie Dou’ of ‘My Bonnie Is Over The Ocean’: dit zijn 2 van de 12 traditionals die in een nieuw jasje zijn gestoken.

Fondsen

Partners van het concertgebouw
'Mahlers digitale klaslokaal' lespakket voor groep 1-8​

Speciaal voor basisscholen maakte 123ZING in opdracht van Het Concertgebouw het digitale lespakket Mahlers Digitale Klaslokaal. Dit gratis lespakket is ontwikkeld in het kader van het derde Mahler Festival dat Het Concertgebouw in 2020 organiseerde als eerbetoon aan de beroemde componist: Gustav Mahler. In 2025 organiseert Het Concertgebouw opnieuw het Mahler Festival.