De interesse voor muziek begint vaak al op jonge leeftijd. En ook voor de allerjongsten wordt muziek maken extra leuk met echte instrumenten! Geschikt instrumentarium die ook peuter en kleuter bestendig zijn, zijn ritme-instrumenten. Met deze instrumenten ontdekken kinderen spelenderwijs verschillende geluiden en maken ze gelijktijdig muziek!
De 123ZING ritmebox
123ZING biedt de 123ZING ritmebox aan. In deze kist vind je allerlei instrumenten die geschikt zijn voor jonge kinderen. In de video hieronder laat Eveline je zien welke instrumenten dat zijn, hoe ze eruit zien en hoe de instrumenten klinken!
E-learning: Ritme-instrumenten voor groep 1-2
Kijk in het overzicht hieronder voor alle instrumenten die in de video voorbij komen. In deze blog geven we je leuke tips voor het gebruik van ritme-instrumenten met peuters en kleuters!
- Handtrom
- Tamboerijn
- Woodblock
- Koebel
- Buistrom
- Schudeitjes
- Ritmestokjes
- Sambaballen of maracas
- Bellenkrans
- Kleine Sambaballen of Shakers
- Triangel
Tips voor het gebruik van instrumenten met peuters en kleuters
Surprise!
Laat de leerlingen in een grote kring om de 123ZING ritmebox zitten. Leg een groot doek over de kist. Verras de leerlingen met het mysterieus uitpakken van de kist! Voordat je een instrument tevoorschijn haalt, tel je samen met de leerlingen af van 3 naar 0. Tada! Wat is dat voor instrument? Laat de leerlingen het instrument één voor één zien, horen en voelen.
Wat hoort waar?
In deze opdracht worden de leerlingen geprikkeld om op een andere manier met de instrumenten bezig te zijn. Deel samen met de leerlingen de instrumenten in op categorie. Onderstaande categorieën staan van makkelijk naar moeilijk:
1. Klein en groot
Leg de kleine instrumenten bij elkaar en de grote instrumenten bij elkaar. Zijn er misschien ook instrumenten die er tussenin zitten? Maak daar ook een groep van.
2. Lange of korte geluiden
Leg de instrumenten die een korte klank hebben bij elkaar en de instrumenten die een lange klank hebben.
3. Schud- of slaginstrument
Sorteer de instrumenten waar je mee kunt schudden en de slaginstrumenten (instrumenten waar je mee kunt tikken of op kunt slaan).
Start en stop
In deze opdracht gaan de leerlingen aan de slag met wel en geen muziek. Je kunt deze opdracht uitvoeren met ‘een dirigent’ of op muziek!
Met dirigent
Geef iedere leerling een instrument. Spreek samen een start- en stopteken af, zodat de leerlingen weten wanneer de kinderen op hun instrument mogen spelen en wanneer de instrumenten weer stil zijn. Bijvoorbeeld: start is beide handen open, stop is beide handen dicht.
Laat een leerling de dirigent spelen en voor de groep staan. De dirigent doet zijn of haar handen open of dicht. De andere kinderen (het orkest) reageren door wel of niet op hun instrument te spelen.
Op muziek
Zoek een vrolijk liedje uit (het liefste zonder tekst) waar de leerlingen op gaan meespelen met hun instrument. Zodra de muziek start mogen de leerlingen spelen op hun instrument. Als jij als docent de muziek stopt, is het helemaal stil!
Tip!
Binnen de 123ZING leeromgeving zijn er een aantal liedjes uit de Peuter- en Kleuterthema’s die je voor deze opdracht kunt gebruiken. - De verschillende muziekfragmenten van ‘Cadeautjesdans’ - De verschillende muziekfragmenten van ‘Zakdoekdans’ - ‘Dansen in de keuken’
Componeren met hard & zacht
Pak een vel papier en knip hier een klein en een groot rondje uit. Alle leerlingen zitten op een rij en kijken naar jou als docent. Als je het grote rondje aanwijst mogen de leerlingen hard spelen op hun instrument. Bij het kleine rondje spelen de leerlingen zacht.
Je kunt er ook voor kiezen om een lange slinger met grote en kleine rondjes achter elkaar op de grond te leggen. Wijs de rondjes met de leesrichting mee aan. De leerlingen reageren op de verschillende rondjes. Op deze manier maak je een compositie met harde en zachte klanken!
Laat sommige leerlingen de volgorde van de rondjes wijzigen. Zo ontstaat er een nieuwe compositie!
Tip!
Binnen de 123ZING leeromgeving kun je ook Componeren met hard & zacht. Ga naar de Componeertools en druk op de Stippen Tool. Je kunt nu digitaal stippen op het bord invoeren. Kies voor groot, middel of klein en laat de leerlingen meespelen met de stippen.
Rara...Wat ben ik voor instrument?
Deze opdracht kun je het beste uitvoeren als je al een aantal keer met de instrumenten uit de 123ZING ritmebox hebt gewerkt. Pak een aantal verschillende instrumenten uit de kist en laat ze aan de leerlingen zien en horen. Vertel daarbij hoe elk instrument heet. Bedek vervolgens de instrumenten met een groot doek, zodat ze niet meer te zien zijn. Bespeel vervolgens één voor één de instrumenten en laat de leerlingen raden welk instrument er klinkt!
Een herfstige storm!
Geef alle leerlingen één paar ritmestokjes. De leerlingen gaan het herfstige weer verklanken met ritmestokjes. Oefen samen de volgende weersomstandigheden:
– De wind: wrijf met je stokjes over elkaar
– Het druppelen van de regen: zachtjes je stokjes tegen elkaar tikken
– Harde regen: snel en hard de stokjes om en om op de grond tikken
– Onweer: met twee stokjes tegelijk op de grond tikken
Verzin vervolgens een kort verhaaltje over het weer, waarbij de leerlingen het verhaal verklanken met muziek.
Je kunt er ook voor kiezen om de verschillende weersomstandigheden in plaatjes te printen. Wijs het kaartje aan en laat de leerlingen het bijbehorende geluid maken. De leerlingen hebben op deze manier visuele ondersteuning.
Tip!
De volgende lessen binnen de 123ZING leeromgeving zijn leuke vergelijkbare activiteiten! ‘Speel mee met het weer’ ‘Zon en regen’ ‘Tik mee met de kippen'