Ontwikkelingen in schooljaar 2019-2020

Zittende kinderen in de klas met muziekinstrumenten

123ZING blijft doorontwikkelen

Dit schooljaar heeft 123ZING weer het nodige aan de methode ontwikkeld. Lees hieronder een aantal voorbeelden:

Interactieve quizzen

Op een aantal plaatsen zijn reeds interactieve quizzen te zien, maar vanuit de wens om nog meer opdrachten vanuit verschillende invalshoeken te ontwerpen, hebben we het aanbieden van interactieve opdrachten uitgebreid. Zo kunnen nu opdrachten worden gemaakt waarbij via het bord gecontroleerd kan worden of iets goed of fout is, op dusdanige manier dat je je uitgedaagd voelt om het goede antwoord te vinden.
In schooljaar 2019-2020 worden verschillenden nieuwe quizzen toegevoegd, waaronder quizzen waarbij geluidsfragmenten in een bepaalde volgorde kunnen worden gezet. Bekijk links een voorbeeld van een opdracht bij het lied ‘Te Laat’.

Het Logo van 123ZING met gekleurde cijfers ballonnen geel rood oranje

Doorlopend nieuwe liedjes en lessen

Het hele jaar door worden nieuwe liedjes en lessen toegevoegd aan het aanbod binnen 123ZING. In het bijzonder zijn het afgelopen jaar in samenwerking met Het Concertgebouw 16 nieuwe klassieke meespeelstukken en 16 wereldmuziekliedjes en 16 ​traditionals toegevoegd. Daarnaast wordt momenteel de laatste hand gelegd aan 15 nieuwe vakoverstijgende liedjes en blijven we nieuw lesmateriaal ontwikkelen voor zowel de onder-, midden- als de bovenbouw.

123ZING Kinderboekenweeklied 2019: ‘Reis mee!’
​De Kinderboekenweek vindt dit jaar plaats van 2 t/m 13 oktober 2019. En ook al is het nog lang niet zo ver, hier in de studio zijn wij al druk bezig met de productie van het 123ZING Kinderboekenweeklied ‘Reis Mee!’. Ook dit jaar hebben we Jeroen Schipper gevraagd een lied voor ons te schrijven. Dit lied wordt voorzien van een uitgebreid  lespakket met veel muzikale extra’s, zoals bijvoorbeeld een arrangement voor spelenderwijsorkesten. Om ook komend schooljaar schoolbreed aan de slag te gaan!

Nieuwe peuterthema's

De 123ZING Muziekmethode heeft naast de doorlopende leerlijn muziek voor groep 1 t/m 8 ook een thematische lijn voor peuters ontwikkeld. De thema’s ‘Kinderboerderij’, ‘Zomer’, ‘Kerst’ en ‘Wonen’ zijn reeds te vinden in de lesomgeving. In juni 2019 is een nieuw thema toegevoegd: ‘Natuur’. De komende twee jaar zullen nog 15 thema’s worden toegevoegd, zodat uiteindelijk 20 thema’s online staan voor peuters.


* Het peuteraanbod is tevens uitgebreid met Friese liedjes en lessen! 

Maart 2020: Kindermuziekweeklied met bijbehorend lespakket

In 2021 lanceert de Kindermuziekweek samen met educatieve partner 123ZING voor het eerst een speciaal Kindermuziekweeklied ‘Muziek Kan Altijd’. Het lied is geschreven door Willem Wilmink prijswinnaar Jeroen Schipper en ademt het doel van de Kindermuziekweek en al haar partners; het maakt niet uit waar je bent en hoe je het doet, muziek kun je altijd maken en beleven! De muziekmethode 123ZING heeft bij het lied een digitaal muzikaal lespakket gemaakt. Hierin vind je meespeelarrangementen voor HaFaBra- en klassieke orkesten, en voor in de klas een spetterende dansles, bodypercussie, zangles en meespeelvideo’s voor schoolinstrumenten. Het lied met al zijn extra’s is gratis online toegankelijk!  

Voorjaar 2020: Nieuwe Leerliedjes gelanceerd

Leren en muziek gaan heel goed samen! Daarom hebben we spiksplinternieuwe leerliedjes gelanceerd. Waaronder het ’t Kofschip en nieuwe tafelliedjes 0 t/m 12. 

Still uit Kapitein Kof een liedje over 't kofschip van 123ZING

Januari 2020: Speciaal lespakket Mahlers Digitale Klaslokaal

Van 8 tot en met 17 mei 2020 organiseert Het Concertgebouw in Amsterdam voor de derde keer het Mahler Festival. Een eerbetoon aan de beroemde componist: Gustav Mahler. Speciaal voor basisscholen lanceert Het Concertgebouw samen met 123ZING het digitale lespakket Mahlers Digitale Klaslokaal.​
​​
De lessen voor Mahlers Digitale Klaslokaal zijn gemaakt voor groep 1 t/m 8 en bestaan uit videolessen, liedjes en actieve opdrachten, kant-en-klaar via het digibord toegankelijk. De lessen zijn voorzien van compacte leerkracht-informatie en direct toepasbaar in de klas.

Augustus 2019: Nieuwe 123ZING digitale lesomgeving

Bij 123ZING denken we zoveel mogelijk mee met scholen en leerkrachten en zijn wij constant aan het doorontwikkelen, omdat het altijd nóg leuker en makkelijker kan. Zomer 2019 is een nieuwe versie van de 123ZING digitale lesomgeving en zijn vier nieuwe 123ZING Componeertools gelanceerd.

Liedjes en lessen zijn nog makkelijker te vinden door de nieuwe zoekstructuur en de vernieuwde ontdekkenpagina. Het delen van borden en liedjes/lessen met collega’s is eenvoudiger. Daarnaast heeft iedere groep zijn eigen prikbord die je als leerkracht (samen met bijvoorbeeld een duo-collega) kan gebruiken, direct vanaf jouw startpagina. Via het nieuwe logboek kan je per groep bijhouden welke liedjes en lessen in de klas zijn gedaan en hier opmerkingen bij noteren. In de nieuwe rubriek tutorials staan tips en trucs toe die je helpen bij het geven van muziekles.

Augustus 2019: Nieuwe 123ZING Componeertools: zelf digitaal creëren en componeren

123ZING heeft binnen de digitale lesomgeving vier nieuwe innovatieve digitale componeertools voor groep 1 t/m 8 gelanceerd. Op speelse en intuïtieve wijze maken leerlingen van alle groepen in een opbouwende lijn kennis met het proces van creëren binnen muziek. De componeertools sluiten uitstekend aan bij de muzikale vaardigheden die aan bod komen in de lessen van de doorlopende leerlijn. Met de componeertools gaan leerlingen van alle groepen zelf aan de slag met het maken van arrangementen met behulp van stippen, ritme-iconen, boomwhackerkleuren en drum & bass.