Mahlers Digitale Klaslokaal

Groep 3-4

Mahlers Digitale Klaslokaal is ontwikkeld in samenwerking met Het Concertgebouw, ter gelegenheid van het Mahler Festival. Voor groep 3-4 vul je 7 weken met videolessen, liedjes en interactieve opdrachten. De lessen zijn gratis toegankelijk. 

Muziek in de stad (3-4)

Maak kennis met 123ZING met behulp van Mahler! De lessen voor groep 3-4 bestaan uit een videoles, een lied en interactieve opdrachten. Alle lessen zijn laagdrempelig via het digibord te geven. 

Bereid de lessen voor door de lesinfo in de les door te lezen. Om een beeld te krijgen, kun je de les zelf van tevoren alvast doorklikken. 

Hieronder vind je een planning van 7 weken, waarin de lessen elkaar opvolgen en worden herhaald. Deze weekplanning is een suggestie. 

Week 1

Start met de videoles. Beluister het lied ‘Buitensymfonie’. Studeer samen het refrein in.

Videoles

We gaan samen naar de stad. Daar horen we een tram, sirene en andere stadsgeluiden. Speel en zing mee met geluiden uit de stad!

Lied

Wist je dat er buiten heel veel muziek klinkt? Alle klanken die je hoort. Een tram, een hond, het verkeer, een klok: overal zit muziek in! En als je goed luistert, hoor je een echte buitensymfonie!

Studeer tijdens deze week samen het refrein in. 

Week 2

Start met de opdrachten van de praatplaat ‘Muziek in de stad’. Laat de leerlingen eventueel de kleurplaat van de plaat inkleuren terwijl de muziek klinkt! Studeer de overige delen van het lied ‘Buitensymfonie’ in.

Praatplaat

Ga mee op avontuur in de stad! Wat zien en horen jullie?

Lied

Wist je dat er buiten heel veel muziek klinkt? Alle klanken die je hoort, van een tram, een hond, het verkeer, een klok: overal zit muziek in! En als je goed luistert, hoor je een echte buitensymfonie!

Vorige week hebben jullie het refrein al geoefend. Studeer tijdens deze week de overige delen van het lied in. 

Week 3

Start met de opdracht ‘Instrumenten om je heen’. Bewaar de gevonden instrumenten! Voer de opdracht ‘Meespelen met Buitensymfonie’ uit.

Les

Wist je dat er om je heen veel geluiden te vinden zijn? Ga op zoek naar takken, etuis, flesjes, blikjes, pennen en zakjes en laat de nieuwe instrumenten horen in de klas! Hoe klinken jullie zelfbedachte instrumenten? 

Meespeelstuk

Buiten zijn allerlei geluiden te horen! Zet de boomwhackers of andere instrumenten met kleurcodering maar klaar en speel mee met de gekleurde tulpen.

Week 4

Herhaal het meespeelstuk ‘Meespelen met Buitensymfonie’ en zing het lied. Voer de opdracht ‘Teken mee met Mahler’ uit.

Meespeelstuk

Buiten zijn allerlei geluiden te horen! Zet de boomwhackers of andere instrumenten met kleurcodering maar klaar en speel mee met de gekleurde tulpen.

Opdracht

Melodie kan je omzetten in mooie lijnen of stippen. Dit noemen we grafische notatie. Teken mee met de melodielijnen in de stijl van Mahler.

Week 5

Voer het meespeelstuk ‘Meespelen met Mahlers Symfonie No. 3’ uit. Gebruik de verzamelde ‘buiteninstrumenten’ uit week 3. Maak een klassikale start met de componeeropdracht ‘Componeer je eigen buitensymfonie’.

Meespeelstuk

Speel mee op ritme-instrumenten met Mahlers Symfonie No.3. Kijk goed naar de ritme-iconen. Of speel mee op je eigen instrument uit de stad of natuur!

Componeeropdracht

Componeer zelf met buitengeluiden in de 123ZING Componeertool. Luister naar de muzikale vraag. Hoe zou jij dit muziekstuk afmaken?

Week 6

Laat de leerlingen zelfstandig verder componeren met ‘Componeer je eigen buitensymfonie’. Herhaal het lied ‘Buitensymfonie’ en het meespeelstuk ‘Meespelen met Mahlers Symfonie No. 3’.

Componeeropdracht

Componeer zelf met buitengeluiden in de componeertool. Luister naar de muzikale vraag. Hoe zou jij dit muziekstuk afmaken?

Lied

Wist je dat er buiten heel veel muziek klinkt? Alle klanken die je hoort, van een tram, een hond, het verkeer, een klok: overal zit muziek in! En als je goed luistert, hoor je een echte buitensymfonie!

Meespeelstuk

Speel mee op ritme-instrumenten met Mahlers Symfonie No.3. Kijk goed naar de ritme-iconen. Of speel mee op je eigen instrument uit de stad of natuur!

Week 7

Sluit het lesblok af met de ‘Eindpresentatie Muziek in de stad’ of het lied ‘Buitensymfonie’ aan ouders, andere klassen of binnen de eigen klas.

Opdracht

Niets leuker dan aan anderen laten zien en horen wat allemaal is geleerd over Mahler! De lessen die zijn aangeboden kunnen worden gepresenteerd aan publiek en wij helpen daar graag een handje bij!

Lied

Wist je dat er buiten heel veel muziek klinkt? Alle klanken die je hoort, van een tram, een hond, het verkeer, een klok: overal zit muziek in! En als je goed luistert, hoor je een echte buitensymfonie! Laten jullie tijdens deze laatste week zien waar jullie aan geoefend hebben?

Over het lespakket

Speciaal voor basisscholen ontwikkelde 123ZING in opdracht van Het Concertgebouw het digitale lespakket Mahler’s Digitale Klaslokaal. Dit gratis lespakket werd gemaakt voor het Mahler Festival dat het Concertgebouw in 2020 organiseerde als eerbetoon aan de beroemde componist en dirigent Gustav Mahler.

In 2025 organiseert Het Concertgebouw opnieuw het Mahler Festival. 

Dit lesblok in het kort

Gustav Mahler liet zich graag inspireren door de geluiden om hem heen. In dit lesblok maken we kennis met de geluiden van de stad, die samen kunnen smelten met de geluiden uit de natuur. Al deze geluiden kunnen klinken als muziek. De leerlingen leren over melodieën en zingen over de geluiden om hen heen. In de opdrachten verkennen de leerlingen buiteninstrumenten, spelen met boomwhackers en componeren. 

Hoe bereid je je voor op de lessen?

De lessen en opdrachten zijn laagdrempelig te gebruiken via het digibord. Lees vooraf de lesinfo bij de les. Om een beeld te krijgen van de videoles, het lied en de opdrachten kun je de lessen zelf alvast even doorklikken. 

Opbouw lesblok

Het lesblok van 7 weken bestaat uit een videoles, een lied en aanvullende opdrachten om verder te werken binnen het muzikale thema en dieper in te gaan op de lesstof.  Ons advies is om de lessen van boven naar beneden volgens de planning te volgen.

In dit lesblok vind je de volgende lessen:

Over Gustav Mahler

Gustav Mahler was een Oostenrijks componist die leefde van 1860 tot 1911. Hij schreef liederen en symfonieën die geïnspireerd waren op het leven en de natuur. Ook was hij een beroemd dirigent. In 1903 dirigeerde hij op uitnodiging van Willem Mengelberg de Derde Symfonie in Het Concertgebouw in Amsterdam en bouwde vanaf dat moment een goede vriendschap op met Het Concertgebouw.

Het Concertgebouw organiseerde in 2020 voor de derde keer het Mahler Festival, ter ere van deze bijzondere componist en dirigent. Zoals Mahler zelf opmerkte gaat het bij tradities niet ‘om het vereren van de as, maar om het doorgeven van het vuur’. Daarom wordt aan alle scholen een digitaal educatiepakket aangeboden, ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’, ontwikkeld en geproduceerd door 123ZING.

Alle lessen, liedjes en opdrachten van ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’ zijn door 123ZING ontwikkeld in opdracht van Het Concertgebouw Amsterdam, met steun van het Hendrik Muller Fonds, Het Concertgebouw Fonds en Stichting De Weille Ogier.